Apa yang perlu dilakukan 6 bulan sebelum majlis perkahwinan berlangsung ?

TREND TERKINI PERKAHWINAN 2018
April 24, 2018

Apa yang perlu dilakukan 6 bulan sebelum majlis perkahwinan berlangsung ?

Checklist Perkahwinan ( persediaan dari 6 bulan sebelum tarikh

perkahwinan sehingga sehari sebelum majlis perkahwinan ! )

Oleh vistaimpiansdnbhd

Bagi mereka yang tidak pasti bagaimana untuk memulakan persiapan perkahwinan atau mungkin juga ada yang kurang arif mengenai apa yang perlu dilakukan sebelum melangsungkan perkahwinan .

Jangan tambahkan pening kepala ada,disini kami ada sediakan senarai checklist persediaan perkahwinan yang boleh dirujuk : )

1.DAFTAR KURSUS KAHWIN : Kursus perkhawinan adalah amat penting bagi mereka yang ingin melajari fasa baru dalam kehidupan . Jadi 6 bulan sebelum majlis anda hendaklah daftar , dalam masa tersebut anda berpeluang memperlajari serba sedikit tentang ilmu perkahwinan .

2.TETAPKAN TARIKH : Bagi mereka yang belum tetapkan tarikh , perkara ini yang perlu kita elakkan supaya tidak menjadi masalah dibelakang hari . Tarikh adalah amat penting bagi memudahkan sega

la urusan berjalan dengan lancar dan tidak memyusahkan banyak pihak kelak . Tips yang baik dari kami adalah elakkan dari mengambil hari berkerja .

3.JALANI PEMERIKSAAN KESIHATAN DAN UJIAN HIV : Medical check up HIV test ini bertujuan untuk memastikan kesihatan dalam keadaan yang baik . Tanpa keputusan medical check up ini , perkahwinan tidak dapat diteruskan kerana keputusan ini wajib disertakan bersama dokumen-dokumen lain .

4.BELI BARANG HANTARAN : Rancang dengan pasangan anda tema dan barang yang perlu dibeli sebagai hadiah pernikahan . Bagi mengelakkan pembaziran anda perlulah membeli barangan yang dipakai oleh pasangan anda . Jika anda tidak tahu apa-apa dalam bidang hantaran , anda digalakkan ambil pakar dalam bidang ini bagi mengelakkan kerugian .

5.CARI/SURVEY SOUVENIR DAN BUNGA TELUR : Souvenir mestilah yang boleh digunakan oleh tetamu . Cari souvenir yang sesuai dengan bajet anda dan jangan keterlaluan .

6.GUBAH BARANG HANTARAN : Bagi mengelakkan pembaziran anda digalakkan membuat hantaran sendiri ( DIY ) . Tapi pada yang tidak tahu tentang ilmu gubahan anda boleh meminta bantuan dari kedai gubahan hantaran mengikut bajet anda ( tak perlu pening kepala ) . Nasihat kami jangan terlalu keterlaluan dalam gubahan hantaran ( simple itu lebih baik ) .

7.TEMPAH KAD KAHWIN : Kad kahwin sangatlah penting bagi tentukan jumlah tetamu yang akan datang . Bagi menyenangkan tetamu kad kahwin jangan lah terlalu rumit dan susah untuk dibaca . Tips dari kami lebih baik anda ambil pakej kad kahwin bagi menjimatkan kos anda .

 

8.CARI / SURVEY PAKEJ ANDAMAN DAN CATERING : Catering dan andaman adalah sangat penting dalam menjayakan majlis hari bahagia anda . Bagi jimatkan kos , anda boleh masak sendiri boleh ajak sedara mara anda bergotong-royong , dari situ hubungan silaturahim akan lebih rapat . Bagi pakej andaman , anda digalakkan booking awal dari mengelakkan tarikh yang dipilih tidak bertindih dengan pasangan lain . 

HAA dah dapatkan apa yang perlu dibuat ? manfaat sebaik mungkin yee : )

” Jom dapatkan barangan perkahwinan anda dengan harga yang murah di vistaimpian sdn bhd “

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Loading...
WhatsApp chat